Valorile normale ale tensiunii arteriale. De ce NU este bine să ai 14 cu 9

Valorile normale ale tensiunii arteriale. De ce NU este bine să ai 14 cu 9
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 13/03/2023, 18:53
Actualizat: 13/03/2023, 18:59

Șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, prof. dr. Florin Mitu, a explicat care este valoarea optimă a tensiunii arteriale, de ce 14 cu 9 este considerată tensiune mare și ce măsuri trebuie luate dacă se depășește această valoare.

Tensiunea arterială optimă este egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloană de mercur (mm Hg), conform ghidului Societății Europene de Hipertensiune.

În cazul în care crește și ajunge la 140/90 mm Hg sau depășește această valoare, este vorba despre hipertensiune arterială, care  – dacă nu este ținută sub control – crește riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boală renală sau deces subit.

În funcție de vârsta persoanei, valorile tensiunii arteriale la adulți trebuie să fie cuprinse între 90 și 120 tensiune sistolică și între 60 și 80 tensiune diastolică.

Astfel, tensiunea arterială normală la adulți (femei și bărbați deopotrivă) este de 120/80 mmHg, iar orice valoare care depășește 14 cu 9 conduce la hipertensiune arterială, o afecțiune care duce la degradarea sănătății și a stării de bine.

„La o persoană adultă, noi considerăm o valoare crescută a tensiunii peste 140 cu 90, deci peste 14 cu 9. Dar există o clasificare a hipertensiunii arteriale și în prezent toate ghidurile recomandă ca valoarea optimă trebuie să fie 120 cu 80, între 120 și 130 este valoarea normală – înaltă, după care începe și gradarea hipertensiunii.

De ce? Pentru că este o relație clară între valorile tensiunii arteriale și evenimente cardiovasculare. 20 de milimetri de coloană de mercur, deci doi centimetri, deci dacă ai 16, îți crește riscul de evenimente cu 20-30%, dacă nu-i tratată. De aceea este important să știm valoarea normală și de la 240 în sus avem trei grade de hipertensiune. Până la 160, 16 gradul I, 180 gradul II și peste 180 gradul III”, a declarat medicul Florin Mitu, pentru presa locală din Iași.

Atât tensiunea sistolică, cât și cea diastolică sunt importante, pentru că – dacă una dintre ele este crescută – poate să ducă la afecțiuni cardiovasculare.

În acest context, pacienții suspectați că ar avea probleme cu tensiunea, trebuie să primească de la medicul cardiolog un aparat special, cunoscut sub numele de holter, care are rolul de a monitoriza tensiunea arterială și de a ajuta medicul să recomande un tratament adecvat, dacă este necesar.

„La fel și pentru diastolică, minimă: de la 90 la 100 gradul I, 110 gradul II și peste 110 este gradul III. Această diastolică este importantă și trebuie să o corectăm la fel ca și pentru sistolică, pentru că ambele sunt corelate cu evenimentele cardiovasculare. Poți să o creștere numai a sistolicii, maximei sau poți să ai mai mult o creștere a diastolicei sau ambele.

Și atunci trebuie să faci această monitorizare, dacă vezi că ai aceste diferențe, mai ales la începutul diagnosticului, pe 24 de ore. Sunt aceste aparate, holterele, pentru tensiune, care se pot pune pe 24 de ore, pe 48 de ore, chiar pe 72 de ore. În prezent sunt mini holtere, care pot să îți dea pe intervale chiar mai mari aceste măsurători, la fel ca și pentru monitorizarea electrocardiogramei pe distanță mai mare și vezi exact profilul tensiunii arteriale”, a mai precizat prof. dr. Florin Mitu.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Este interzis total pentru cei care au telefoane mobile. Toată lumea trebuie să respecte
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Bacteriile intestinale ajută organismul să lupte cu tumorile, au descoperit cercetătorii
×